neděle 5. července 2015

Ferraty 2015


Také letos jsme v pánské sestavě vyrazili do Rakouska na ferraty. Je to už tradice.  Tento rok jsme chtěli vyrazit nejdál. Naším cílem byly ferraty v okolí Zell am See. Jenomže počasí naše plány změnilo. Vzhledem k tomu, že na většině území Rakouska pršelo, rozhodli jsme se v poslední chvíli vyrazit alespoň na nedaleký Hohe Wand.



Hohe Wand je skalní masív nedaleko Vídně. Vzhledem k dostupnosti je velmi oblíbenou atrakcí českých turistů. Letos se tedy žádný útěk do divočiny a spaní na samotě nekonal. Místo toho jsme spali v sice příjemném leč totálně počeštěném tábořišti pod Hohe Wandem.

Co se týká ferrat, které jsme prolezli. Už po několikáté jsme (kromě Tomáše, pro kterého to byl krvavý křest) vylezli cestu HTL. Opět jsme se přesvědčili, že není dobré tuto krátkou ferratu podceňovat. Parta českých seniorů si to chtěla lupnout jen tak zlehka před večeří a na konec se dva vraceli po stěně dolů a další se plácali pomalu nahoru. Další to vzdal pod vrcholem.  Ale lidi se neponaučí.
Po výstupu HTL jsem se s Ondrou ještě vrátil a vylezl krátkou, náročnou a zábavnou ferratu Blutspur.

Druhý den jsme měli v plánu neznámou nedalekou ferratu Gebirgssteig. Opět se ukázalo, že značení rakouských turistických cest a přístupů k ferratám je více než zoufalé. Nicméně podařilo se nám začátek cesty najít. Musím přiznat, že to byla velmi pěkná ferrata. V jedné části bylo nutné překonat lanový mostek.

Další den jsme se rozdělili. Já jsem s Tomášem absolvoval další neznámou ferratu Hohe Wandu nazvanou Wildenauersteig. Moc zajímavá ferrata. Je bez jistícího ocelového lana. Místo toho jsou do skály upevněny kovové stupy. Jenomže na několika místech se musí člověk zcela odjistit, aby dosáhl na další stup. To bylo psychicky nepříjemné. Na klasických ferratách je totiž člověk neustále jištěný. Ke konci cesty byl komín, který bylo nutné prolézt. V jeho závěru byla pouze úzká štěrbina, kterou se s batohem na zádech téměř nedalo prolézt. V tom místě nás překvapila bouřka a blesky. Přišla velmi rychle a pro zajištěné cesty je to vždy nebezpečný jev. Během pár minut jsme ale vyšplhali až na vrchol a schovali se v lese před deštěm.

Ondra s Martinem mezitím podnikli malou túru po náhorní plošině Hohe Wandu. Setkali jsme se u jedné z chat a společně se vraceli k autu.

Letošní ferraty byly jiné, ale každý útěk do rakouské přírody se počítá. Člověk baští z ešusu, spí po stanem a žere fazole po kilech. Jo jo, tak to má být...

Žádné komentáře:

Okomentovat