neděle 16. října 2011

Myšlenka dne III

Myšlenka dne úzce souvisí s předchozím článkem - České hračky. Ale nejprve k myšlence samotné:

"...on totiž kapitalismus funguje, skutečnou otázkou je, zda funguje tak, jak bychom chtěli. Tedy zda produkuje výsledky, které jsou kompatibilní s naším etickým cítěním....příliš dlouho jsme se jako ekonomové snažli úměle oddělit etiku od ekonomie, v nějaké prazvláštní schizofrenii a snaze dostat ekonomii „mimo dobro a zlo“. To, že se ekonomie emancipovala od etiky, jsme brali jako pokrok a on to přitom byl úpadek."

To jsou slova Tomáše Sedláčka, velmi zajímavého ekonoma a filosofa, jenž přednáší filozofii a ekonomii, dějiny ekonomických teorií a aktuality na FSV UK a hostuje na dalších univerzitách. Je stipendistou Yale University.

A proč jsem v úvodu zmínil předchozí článek? V jeho druhé části jsem totiž jako příklad uvedl import česneku z 6000 kilometrů vzdálené Číny. Selská logika to nechápe ovšem ta ekonomická to podporuje. Ekonomie se skutečně po svých filozofických počátcích oddělila od etiky a jak říká Sedláček: "Naším
teoretickým vzorem, podle kterého jsme se snažili ekonomii postavit, byla fyzika, věda zabývající se mrtvými objekty..."
A tak se stalo, že zřejmě všichni chápeme, že prodávat u nás čínský česnek je nesmysl, ale ekonomie to chápat neumí, nemá již totiž etický rozměr. Problém je v tom, že člověk s tímto rozměrem pracuje neustále.

Veškeré citace jsou z http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/tomas-sedlacek.php?itemid=14451

Žádné komentáře:

Okomentovat