pátek 7. října 2011

Imaginace

Není to přesně ta věc, která nám dnes chybí? Dívám se kolem a uvědomuju si neustálou snahu po dokonalosti. Nedávno jsem si pustil na počítači muziku a řekl si: „Sakryš, vždyť to není pořádná kvalita, nějaké repráčky v notebooku, občas v tom lupne.“ A pak mě napadlo. Proč pořád usilujeme o to nejlepší a nejdokonalejší. Neumíme být spokojení s tím, co máme? Není to tak dlouho co, si lidé museli vystačit s vinylovými deskami a s fotografiemi, jež by v dnešních měřítkách jen těžko uspěly, či filmy bez počítačových efektů. A ještě dřív nebylo nic z toho. Lidé jen četli, vyprávěli si historky, pohádky. A místo všemožných vizualizací, které dělají „práci“ za nás, používali vlastní imaginaci. Ano, museli, nic jiného jim nezbývalo.  Dnes už jsme zřejmě natolik pohodlní, že už ani vlastní představivost nechceme obtěžovat a raději si vše necháme naservírovat na stříbrném podnose až pod nos (zvuk dolby digital, fotky s maximální ostrostí, filmy s počítačovými efekty…). Ale je vidět, že někde je chyba, že ona honba za dokonalostí není to, po čem ve skutečnosti toužíme. A už vůbec to není to, co nás dovede trvale uspokojit. Takže se znovu můžeme setkat s vinylovými deskami, černobílou fotografií a čtením pohádek. Nedávno jsem se bavil v souvislosti s bydlením na venkově s jednou známou a ta mi řekla, že má ráda, když pracuje, když něco fyzicky dělá a nesedí třeba pasivně u počítače nebo televize, protože v tu chvíli má pocit, že opravdu žije a existuje. To se mi opravdu líbí, protože dnes jako bychom nechali vše ostatní dělat za nás. Jako bychom už ani vlastní imaginaci nechtěli nechat pracovat. A co by z nás potom zbylo? Jaký by to byl život? A byl by to vůbec ještě život, nebo jen přežívání, jakási perioda mezi narozením a smrtí?

3 komentáře:

  1. Zase jsem se dostal k tomu abych pročetl pár tvých článků..
    Úplně souhlasím se zbožím z Číny. Je to děs..
    Ale pouštět si doma hudbu s notebooku tak tomu říkám zvěrstvo. Není nad pořádný zesák a bedýnky)
    To bych v zimě mohl třeba odpojit lednici a dávat věci za okno.. To přece taky není ekologické mít doma tolik nepotřebných spotřebičů ,. Nebo se snad pletu?.)
    Martin.. Ten co se ptal jestli kamzík leze na strom

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj chlape, rád tě tu vidím. No já myslím, že lednice je docela potřebná. Co bys dělal v létě :-D Já vím, že zvuk z beden je lepší, ale popravdě je mi to tak nějak jedno. Spíš jsem chtěl poukázat na to, že si strašně vymýšlíme. Měj se dobře, jo mrkni se po tom ešusu. Dík :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Ešus? takový přežitek dneší doby??
    Mám tu polínko. vyříznu ti z něj misku.)

    OdpovědětVymazat