neděle 24. dubna 2011

Záchrana na jezu

Mám za sebou zkušenost o kterou se rád podělím a pro ty z vás, kteří rádi jezdíte na vodu to snad bude i poučením do budoucna. 
V návaznosti na kurz vodní záchrany na stojaté vodě a záchrany na divoké vodě (to byl mimochodem fakt humus a pár fotek najdete zde) jsem před pár dny absolvoval další výcvik na vodě. Tentokát byl zaměřen na záchranu osob na nebezpečném jezu. Výcvik se konal nedaleko vodní nádrže Rozkoš v severovýchodních Čechách.
Zdroj Výcvik na jezu, 21.4.2011
Hned, když jsme k jezu přijeli, padl nám do oka kříž umístěný na jeho břehu. Přitom šlo o poměrně malý vodní skok. Jak se ale ukázalo, čekali jsme pouze na větší vodu. Během teoretické části kurzu se hladina začala zvolna zvedat a z nepatrného jezu se stal jez vyhlížející mnohem nebezpečněji. 
Během výcviku jsme nacvičovali různé způsoby záchrany osob. Zkoušeli jsme rrozdílné krizové situace, které by mohly nastat. Zjistil jsem, jak je člověk bezmocný ve vodním válci a i ti nejsilnější z nás neměli šanci proti vodnímu živlu. Je zřejmé, že nikdo nevydrží pod jezem dlouho bojovat a že při příjezdu hasičů se již většinou bude jednat o vytažení utonulého. 
Zdroj Výcvik na jezu, 21.4.2011
Vrámci výcviku jsme vyzkoušeli, jak se chová raft, když s ním špatně najedete pod jez. Spousta lidí si myslí, že je raft velmi bezpečný dopravní prostředek. A v zásadě mají pravdu, ale i pod tak malým jezem, jako byl ten náš, není problém raft převrátit. Buďte proto opatrní až pojedete na vodu a nepodceňujte její sílu. Raději si dejte na břehu pivko a romadůr.

Zde najdete video z obdobného výcviku HZS(tady ještě jedno i s komentářem) na stejném místě a tady fotogalerii z našeho výcviku.

EDIT 27.4.2011: další fotoalbum přímo z výcviku


1 komentář:

  1. Obdivuju takové správné chlapy.... a zdravím. m.

    OdpovědětVymazat