sobota 11. prosince 2010

Zpět do lavic aneb události jednoho dopoledne

4:20 Spím, budí mě poplach. Čas letí, automaticky se oblékám, beru výjezdovou kartu a příkaz k výjezdu a utíkám k autu. Teplá postel zůstala kdesi za mnou, venku padá sníh. Je pěkná kosa. Rozespalý se v kabině soukám do dýchačáku. Na dopravních značkách kolem silnice se odráží modré záblesky našeho majáku. Jedeme na požár auta.
5:25 Ulehám opět do postele. Dobře odvedená práce. Už neusnu, v šest je budíček. Hlavou se mi honí různé myšlenky. Nechám je plynout a užívám si teplo, které je pod pokrývkou. Postel je geniální vynález
7:15 Odjíždím domů. Vezu kolegy z práce na zastávku. Mám docela hlad. To je tak, když člověk vstává moc brzo. Před domem zaparkuju. Vrtá mi hlavou, co posnídám. Spásná myšlenka. Ovesné vločky. Vždy mě zasytí na dlouho a to dnes potřebuju. V nedalekém obchůdku koupím mléko. Ostatní mám doma. U konečné trolejbusu chci v trafice koupit lístky na MHD. Bylo by vhodné zvolit ekologickou dopravu. Starší nesympatický prodejce prý jízdenky nevede. Sabotuju MHD a pojedu autem. Trpím výčitkami svědomí.
9:00 Stihnul jsem posedět na záchodě, okoupat se, nasnídat se, projet maily, sbalit si věci do školy. Ano do školy. Dneska jdu v rámci své studijní praxe na Filosofické fakultě posedět dvě hodiny na gymnázium a sledovat jak se učí Společenské vědy. Vybral jsem si gymnázium, kde jsem maturoval. Dobrá volba.
9:50 Začíná vyučování. Ještě před několika hodinami jsem seděl ve velkém červeném houkajícím autě a teď je ze mě školák. Život je kouzelný. Sedím úplně vzadu a mlčky sleduju průběh hodiny. Před čtrnácti lety jsem seděl o pár lavic vpředu. Jako by to bylo včera. Najednou vidím věci z jiné perspektivy. Učitel to nemá snadné.
11:40 Domlouvám se s mojí vedoucí praxe, že příště budu vyučovat já. Co na to říct. Druháci budou poslouchat o tom, jak funguje demokracie a co jsou vlastně volby a čtvrťáky budu přesvědčovat, že filosofie helenistického období není tak úplně k zahození.  Jsem nedočkavý a současně plný obav. Trošku komické. Na jednu stranu v noci bojuju s ohněm, na druhou cítím respekt ze skupiny puberťáků.
12:00 Odcházím ze školy. Pojedu si koupit Seitan. Večer budeme mít vege-Segedínský guláš.

Žádné komentáře:

Okomentovat