úterý 14. prosince 2010

Jak jsem učil na gymplu

V posledním článku jsem psal o mé návštěvě gymnázia v roli posluchače. Uteklo pár dní a já se vrátil na místo činu. Tentokrát jako vyučující. Tak to víte, to byl pro mě velký zážitek: učit a ještě na gymplu, jehož jsem absolvent. Pořád se mi to zdá zvláštní pohybovat se na druhé straně barikády, zvlášť když na chodbách potkávám své bývalé učitele. Ale čas letí. Uběhlo dvanáct let, co jsem školu opustil.
Hned ráno, jako první hodinu jsem učil druháky. Žádný velký problém to nebyl. S pomocí prezentace jsem se jim pokusil vysvětlit co to je zastupitelská demokracie a jaké známe volby. Snad to pochopili. Druhou hodinu byla filosofie u čtvrťáků. To už je trochu větší oříšek, ale i tady proběhlo všechno jak mělo. Praktické ukázky studenty snad zaujaly.  
Vyučovat mladé lidi je zábava, ale taky zodpovědnost. Mně se to líbí. Udělat studentům show, která je zaujme a současně něco naučí je parádní.
Uvidíme příští týden, kdy ještě odučím dvě hodiny filosofie u čtvrťáků. Pak už možná nikdy v životě na gymnáziu učit nebudu, takže si to musím užít. Ale co vlastně bude, to je ve hvězdách...

Žádné komentáře:

Okomentovat