úterý 26. října 2010

Reklama je všude

Poslední dobou jsem věnoval pozornost vlivu reklamy na člověka. A moje závěry?
1) Reklamě neutečete. Doma si pustíte rádio a je tam reklama, pustíte televizi je tam reklama, najedete na internet a je tam reklama, už i soukromé blogy zdobí reklama (lidé snad nemají soudnost?), na zastávce reklama, jedete autem a u silnice reklama, otevřete na záchodě časopis a je tam reklama, ve schránce mě čeká reklama, vejdete do obchodu a posloucháte v amplionu reklamu...
2) Reklama je médiem tohoto století. Pokud jen trochu projedete internet najdete spoustu ukázek jak může reklama manipulovat našim podvědomím a možná vám dojde jak mocná zbraň trhu to je. Jak důmyslně se umí vetřít až k nám na záchod.
3) Reklama uráží lidskou důstojnost, protože dělá z lidí pitomce a přesvědčuje nás, že potřebujeme něco, co ve skutečnosti vůbec nepotřebujeme. Soudný člověk snad ví, kdy něco chce a najde si to.
4) Reklama nás nabádá utrácet zbytečně a podporuje konzumní neudržitelný způsob života. Staví do popředí naprosto zcestné hodnoty (bohatství, krásu, styl, majetek).
5) Reklama se mě snaží zmanipulovat a to mě uráží, proto ji nehodlám podporovat (např. na svém blogu, sledováním v TV, posloucháním v rádiu, čtením letáků...).
7) Reklama blbne děti a to mě štve nejvíc. Pár tipů jak s tím bojovat je např. tady.
6) Reklama je pro mnohé droga, aniž si to uvědomují.

A co vy?

PS: jak jsem právě zjistil, na reklamu se chodí už i do kina. Tomu říkám totální úpadek...

Žádné komentáře:

Okomentovat