pondělí 18. října 2010

Automatické pokladny

Včera jsme po dlouhé době byli donuceni s přítelkyní nakupovat v Tescu a narazili tam na tzv. automatické pokladny. Popravdě oba jsme byli dost znechuceni. A oba nás napadla stejná myšlenka: kam vlastně směřujeme? Pakliže připustíme, že Tesco nebude díky těmto novinkám propuštět "klasické" živé pokladní, jak tvrdí, i tak je podle mě zavádění takových systémů bohužel dalším důkazem veselého směřování do civilizační slepé uličky. Ušetří tím lidé při nakupování čas? Snad trochu. Komické, jak pořád šetříme čas, všechno chceme rychleji. Už jsem o tom jeden článek tady psal. Jak absurdní snaha, ačkolik čas, který získáme stejně promrháme. Druhým aspektem je, že Tesco chce, jak samo tvrdí, zrychlit nakupování, tudíž jednoduše řečeno, vydělávat víc peněz. Další skvělá symbolika 21. století...jen víc a víc. Škoda, že je tento přístup neudržitelný, ačkoliv díky kvalitnímu vymývání mozků pomocí reklamy, která dovede přesvědčit, že potřebujete nový model telefonu, přestože ten starý vám stále dobře slouží, je tato "filosofie" všeobecně podporována a upřednostňována. Měřítky jsou hrubý domácí produkt, roční příjem, zisk, kapitál... Jsem zvědavý, jestli stihneme takhle rozjetý vlak zastavit a přejet na druhou kolej, než s náma matička země pěkně vypeče. Ale ono se to jede, když v tom vybouraném vlaku už nebudeme sedět my, ale děti našich dětí...

                                                                                                                                                                                     Not man apart

5 komentářů:

  1. Vezměte Walden a utečte radši do divočiny...

    OdpovědětVymazat
  2. Automatické pokladny nejsou o rychlosti odbavení, to je jen "reklama" :) Zkrátka pozitivní oddůvodnění pro lidi, přitom ti u těchto pokladen stráví víc času, než u zaškolené pokladní, která tě odbaví daleko rychleji.

    Jde samozřejmě o úsporu nákladů a tím pádem zvýšení ziskovosti, čím se ale Tesco tolik chlubit nebude. Tesco sice pokladní nepropustí, ale nějaký čas nepřijme žádné nové a otevře víc pokladen. Časem živé pokladní odejdou a lidi se naučí používat automaty, tak se přirozenou cestou bude tento systém rozšiřovat. Nakonec proč ne...

    OdpovědětVymazat
  3. Pro Anonyma: útěk do divočiny není řešením, ale vyhýbáním se problémům... Ale jako relax super.

    Pro Medvěda: nepředpokládám že by v blízké budoucnosti nahradily automatické kasy ty klasické (zahraničí je toho snad důkazem), jinak s tebou naprosto souhlasím.
    A proč ne? To jsem už napsal...

    OdpovědětVymazat
  4. Ahojky!
    Automatické pokladny jsem už zaregistrovala - není to nic, co bych vyhledávala, ale ani mě to tak nepobuřuje. Vlastně je mi to celkem fuk (stejně je tam zaměstnankyně, která všem musí radit:-) Nepředpokládám, že by tam nezůstala žádná normální kasa, protože spousta lidí ji pořád bude mít radši.
    Ty snad miluješ stání ve frontách, že tak odsuzuješ to spěchání? Pořiď si dítě a práci 40 km od domu a budeš spěchat taky:-) Jde přece o to kdy, kam a PROČ SPĚCHÁŠ. Málokdo pořád spěchá jen tak, spěcháme přece proto, abychom stihli něco jiného, jde jen o to co - nemusí to přece být další nákup :-)
    - Někteří se rozčilují, když někdo (třeba já:-) spěchá na schodech v metru - za 3 minuty přeje pojede další vůz... (mimochodem - lidi na jezdících schodech a pásech úplně zapomínají, že mají nohy na chození, mě to stání ve stádu fakt nebaví, možná vlastně někdy spěchám jen proto, abych vypadla pryč od těch davů lidí:-)) Jenže metrem za 3 minuty už nestihnu autobus a další nejede už za 3 minuty, ale nejmíň za dvacet - a ty už bych radši strávila s Vrtulkou - povídáním, na hřišti, čtením, nebo prostě jen tím, že jsme spolu. - Ono toho společného času bohužel po práci až zas tolik nezbývá... Chápeš, že někdy se spěchání vyplatí? :-) Tak nám spěchajícím tolik nekřivdi:-)

    Tak já zase pospíchám dohnat práci a pak pro Vevíka do školky:-)

    Mějte se!
    K.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj K. :-)
    Mě automatické kasy jako takové taky nepobuřují, představují pro mě ale klasický symbol doby: růst zisku a to je důvod proč je odmítám a nechci. Tyhle skryté významy je podle mě potřeba hledat. Správně by přece měla být kasa u které bude pokladní (nebo teda automat chcete-li) a bude kontrolovat jestli máte alespoň 50 procent nákupu zabaleno do recyklovatelného balení. Když tohle ale řeknu, zní to komicky, protože už odmala jsme společností programováni uplně jinak a opačně: víc vydělat, ne "dost", ale "víc". Ty samozřejmě vzorně třídíš odpad (jsem na tebe hrdy, sestřičko:-D ), já v tom mám ještě mezery, na kterých teď pracuju, ale snad chápeš co jsem tím myslel.
    Budu moc rád, když se dožiju doby, kdy luxusní auto bude terčem posměchu a opovržení a ne naopak, kdy skromnost bude předností a neustálé obměňování majetku bude hanbou.

    A k tomu spěchu:
    Jasně že spěch není vždycky na škodu, nechtěl jsem tím nikomu vzít nárok na svobodné rozhodnutí co se získaným časem udělat. Spíš jsem poukázal na dle mého názoru fakt, že doba je uspěchaná a zbytečně uspechaná a z té větší části uspořený čas stejně proflákáme (televize, internet, nakupování...). Ale vyjimka potvrzuje pravidlo :-) Taky se občas přistihnu že spěchám a hned si za to taky vynadám.

    Jsem rád za tuhle diskuzi.

    Pa ségra, pozdravuj všechny doma.

    OdpovědětVymazat