čtvrtek 26. června 2008

Být nefér v geocachingu?

Nedávno jsem zase narazil na problém, který se už nejméně jednou řešil na gc.cz
Tentokrát se tak stalo v souvislosti s odlovem jedné pětihvězdičkové kešky, která se nachází vysoko v koruně stromu (viz. náš článek). Jak je naprosto běžnou tradicí a počinem hlavně silně zapálených geocacherů, nastal hromadný odlov. Odlov stylem seženeme si lezce ten nám kešku podá a my dole zalogujeme, případně povzbudíme schopnějšího kačera a ten nám pro ni vyleze.
A to je přesně to, co považuji za nefér. Ano, geocaching není sport. Nikdo nemůže vyhrát, nikdo nemůže prohrát. Ale i u zábavy se, myslím, dá mluvit o nějaké férovosti. Obávám se ale, že u mnohých prostě vítězí touha po další úspěšně odlovené kešce, nebo prostě je ani nenapadne, že by to šlo udělat jinak. A jak vlastně?
Pokud existuje nějakým gc tým a má víc členů, je možné, že jeden je geniální na řešení mysterek, druhý zase perfektně lozí po stromech a třetí má auto :-) Takový tým to má perfektně zařízené. Stačí aby jeden člen vylezl na strom, jeden člen spočítal nějaký šílený úkol apd. No proč ne. Je to pořád jeden tým. Takové logy naprosto chápu. Ale zapsat si čárku, když mi pro kešku vyleze někdo jiný (cizí) a to dokonce tak, že jsem kešku ani neviděl, pouze tušil její umístění. To je teda pěkná sprosťárna.
Copak nestačí jen se toho hromadného lovu účastnit, zažít spoustu zábavy? To je opravdu nutné si za každou cenu připsat další bodík? Není to trochu degradace celého smyslu geocachingu - prostě se bavit outdoorovou aktivitou?
Náš tým taky není schopný odlovit vše. Je spousta kešek, které jsou opravdu pro koumáky silného kalibru a my to prostě nejsme. No a? Je to hanba přiznat?
Tak nevím. Tohle je zcela jistě "flame" téma, ale hlavním smyslem bylo poukázat na tohle statistické šílení!

Žádné komentáře:

Okomentovat