středa 27. června 2018

Návrat na ferraty

Téměř na den přesně jsem se po třech letech vrátil do Rakouska na ferraty. Já prostě tenhle kus země miluju. Jsem nadšený, když tam přijíždím a smutný, když se vracím domů.
Tentokrát jsem se stal samozvaným vůdcem šestičlenné výpravy. Vzhledem k tomu, že téměř všichni neměli žádné zkušenosti se zajištěnými cestami, padla vůdčí role na mě. Vybral jsem cestu, trasu a všechno naplánoval. To je mi podobný:)
Ale vyplatilo se. Kromě čtyř kolegů a kolegyň z práce jela také Jarka. Byl to její první opravdový outdoorový zážitek. Divočinou nepolíbená nevěděla, co ji čeká a ani já netušil, co mám čekat od ní. Vybral jsem začátečnickou cestu Alpenvereinsteig v Rax alpách. Vzhledem k tomu, že šlo o jednodenní výlet, měli jsme dost časově našlapaný program.
Z domu jsem vyjížděl v 7,40 a přesně o čtyři hodiny později jsme vyráželi nástupem k ferratě. Tahle zajištěná cesta má několik žebříků, což některým nemusí dělat dobře. Asi nejdelším žebříkem celá cesta začíná. Je ukotven bokem ke stěně a věřím, že pocity pro začátečníka musí být smíšené. Jarka má navíc strach z výšek, takže když viděla, jak cesta začíná, zvažovala ústup.

Nicméně bez odporu nakonec do cesty nastoupila a zvládla ji velmi dobře. Ostatně celý výlet s převýšením 1500 a délkou 10km zvládla velmi dobře. Trasa i s výškovým profilem je zde:
Nejnáročnější byl sestup, který byl velmi prudký a bolestivý pro nohy a kolena. Navíc s rostoucí únavou i nebezpečný. K autu jsme dorazili kolem 20. hodiny a domů o půlnoci. Unavení ale spokojení.
Navíc zaznělo, že to nemusí být naše poslední společná ferrata. Takže se těším…

Žádné komentáře:

Okomentovat