úterý 25. prosince 2012

Amerika křičí stop zbraním

V USA koluje petice proti snadnému nabývání zbraní.
Nemyslím si ale, že by splnění požadavků petice přineslo očekávaný výsledek. Zřejmě by došlo ke snížení počtu tragédií v amerických školách, ale je to řešení, které jde k jádru problému? Nemyslím si.
Podle mě je problém mnohem hlubší a souvisí s celkovou morálkou a hodnotovým systémem spotřební kapitalistické společnosti. Všechna ostatní řešení - exekutivní a legislativní jsou jen symptomatickou léčbou.
Jak může zdravě vyrůstat dítě ve společnosti, kde jsou tyto základní pilíře:

1) lepší být někdo než nikdo
2) musíš být lepší než ti druzí
3) co je v televizi je pravda
4) v televizi je bulvární bezduchá zábava prošpikovaná násilím 24 hodin denně
5) jednání společnosti určují zákony, nikoliv morálka
6) nemáš-li peníze, nemáš nic
7) musíš nakupovat a spotřebovávat

Myslím si, že jde skutečně o problém celospolečenský, na který poukazují filozofové mnoha kultur. Samozřejmě je nikdo příliš nezviditelňuje, protože jejich myšlenky jsou pro spotřební společnost nezajímavé, nebezpečné a neprodejné.

Přijde mi proto paradoxní, že celebrity, které berou miliardy korun a jsou ztělesněním bezduché zábavy bohatého severu, poukazují na problém, jehož jsou vlastně součástí.

Jenže jak z toho ven? Co třeba alespoň hodiny filozofie už od základní školy. Ať děti začnou přemýšlet dřív, než to za ně bude dělat počítač a bulvár.
Jenomže kdo schvaluje studijní programy (kurikulum) škol? Stát. A ten přece nemá zájem, aby došlo k nějaké změně. Co vlastně potřebuje stát? V ideálním případě jednolité stádo lidí, kteří chodí do práce, odvádí daně a moc se neptají a nepřemýšlí, jestli věci nemohou být jinak. Oplátkou za to jim do každé domácnosti pustí návykovou bulvární zábavu, pořádá nesmyslné sportovní ligy a turnaje, prodává dostatek alkoholu a cigaret a nabízí nepřeberné množství spotřebního (ve skutečnosti nepotřebného) zboží které člověka zabaví.

Je to nekonečný kruh...



Žádné komentáře:

Okomentovat