čtvrtek 17. března 2011

iPad 2 a vymyté mozky

V pátek se začal ve Spojených státech prodávat nový tablet iPad 2 od společnosti Apple. Normálně dění na poli výpočetní techniky nesleduju, ale stál jsem právě u televize, když jsem viděl reportáž o lidech, kteří byli ochotní stát fronty před obchody, aby koupili tuto věcičku mezi prvními. Mnozí z nich byli překupníci, kteří si chtěli přivydělat následnou distribucí do zemí, kde bude tablet prodáván později. Jenže mnozí byli  zřejmě z kategorie vymyté mozky. Jak jinak si vysvětlit, že někdo procestuje kus světa, stoupne si do fronty na elektronický nesmysl a ještě z toho má radost? Základní hodnoty člověka bohužel střídá konzum, reklama a spotřeba. Zatímco na jedné straně planety umírají lidé na nedostatek čisté vody, na opačné straně Země se kupují naprosté nesmysly. A co je nejsmutnější? Že už to mnohým nepříjde ani divné...

5 komentářů:

  1. Prostě jim to tu radost udělá, no :) Vem si, jak blbnou děcka před Ježíškem. Máme to někde v sobě - touhu vlastnit nové věci a horečně se na ně tešit. A i když vyrostem, tak to funguje a u některých natolik silně, že mají nutkání mít vysněnou věc co nejdřív a jdou proto se spacákem do fronty před prodejnu. Jo, to už je divný, ale tak nějak mám proto i pochopení. Bylo by určitě krásný, kdyby místo toho koupili paletu vody a poslali jí do Afriky, ale to by byl svět moc jednoduchej.

    OdpovědětVymazat
  2. MYslím že ne. Možná v sobě nějakou touhu mít něco nového máme ale podle mě je to uměle vytvořená chuť. Vždyť už odmala do nás hustí reklamy, že potřebujeme něco co vlastně vůbec nepotřebujeme. A že to na nás nepůsobí, že jsme imunní? Ale kdeže. Je to cílené vymýváná mozků od dětí až po důchodce. Pořád mít něco nového, lepšího. Proč se místo toho nepěstuje dobrovolná skromnost? Doslouží mi boty jdu pro nové, doslouží mi počítač, jdu pro nový. Proč kupovat věc jen proto, že je nová? Protože se to tak po nás chce. Navíc jak říká Erazim Kohák: "Nadbytek v sousedství bídy je nemorální."

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky, tak to tě asi potěší, že já ani nevím, co to ten iPad je a k čemu je to dobré :-) K.
    PS. Neobjevil jsi nic nového - ekonomie už popsala, že zatímco zpravidla poptávka vyvolává nabídku, může to fungovat i obráceně - nabídka si umí vyvolat poptávku. Je to ulítlý, ale svět nezměníš. Důležité je si sám udržet zdravý rozum! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj sestřičko, neboj, já taky nevěděl co to ten iPad je, dokud jsem si o tom něco nepřečetl. A máš pravdu, svět nezměním, ale podle mě je důležité na některé věci ukázat, ikdyby to přimnělo k zamyšlení jen jednoho člověka.

    OdpovědětVymazat
  5. Nejhorší na tom je, že právě "vymyté mozky" krmí kolos, který nepříznivě jedná pro planetu :( Bohužel Iphone je jen zrnko z hromady písku.

    OdpovědětVymazat