sobota 6. března 2010

Konzum...

Doporučuji věnovat několik minut tomuto článku ekonoma Sedláčka. Určitě se je nad čím zamyslet. Zajímavé je, jak se moderní doba čím dál víc ubírá k potřebě filozofické reflexe a jak se postupem času ukazují zdánlivě chudé společnosti daleké Asie mnohem bohatší, než je ta naše. Asi jsme někde udělali chybu. No nic, prvním krokem bude, že si nekoupím plazmu... a druhým...prostě nenakupovat co nepotřebuju. Začínám odvykací kůru. Ale znám lidi, kteří by to potřebovali víc než já. Vzhledem ke svému holobytu se zlehka blížím obrazu tibetského mnicha :-D No, každopádně je stále na čem pracovat. Zkuste to taky.

7 komentářů:

  1. Jojo, také vstříc svému štěstí nenakupuju věci, co nepotřebuju. Ale tu plazmu jsem zkrátka potřeboval :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Potřeboval? My jsme naopak uvažovali, že dáme televizi do sklepa :-D Všichni potřebujeme mnohem mnohem méně, než máme. Ostatně proto tu máme krizi že :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Potřeboval, abych si udělal radost :) Dělání si radosti je taky potřeba, bo jinak by život nestál za nic. Samozřejmě můžu radost hledat různě, teď mi třeba stačí kouknout na Niki a jsem zcela uspokojen. Ale ta materiální radost má taky své kouzlo a pokud si nemusím brát půjčku a stresovat se, jak to budu splácet (zárodek zmiňované krize), tak proč si ji nedopřát ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím. Znám to moc dobře. Člověk si chce udělat radost. Dalajláma k tomu říká přibližně tohle:
    "...pocit radosti a štěstí,spojený s přílivem pozitivní energie je vždy především stavem duše, nikoli dosažením nějakého krátkodechého,resp. materiálního přání nebo tužby" a východní myšlení obecně chápe, že peníze ani jiné materiální prostředky nám nepomohou nalézt „pokoj mysli“. Pořád se budeme snažit něco nového koupit, něco mít a nikdy nebudeme spokojení, protože konec této honby nenajdeme. Vždy bude něco nového, nový model televize, nový počítač, nové lepší auto...a tohle není cesta, která má cíl.
    Nikolka je jistě ten nejlepší směr.

    OdpovědětVymazat
  5. A úplně nejlepší směr jsou balíčky pro Nikolku od přátel :) Díky! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Není zač...bohužel jsme to dřív nestihli:-)

    OdpovědětVymazat
  7. chipoliny, prosím dej mi info z jaké knihy cituješ Dalajlámu? Je to přesně tak...píšu bakalářku na téma finančí gramotnost a tohle je to oné :-) helena.vitaskova@seznam.cz díky moc

    OdpovědětVymazat